Hoe kies je de juiste werkschoenen?

;

12 juli 2024 | Nieuws

Het kiezen van de juiste werkschoenen is cruciaal voor je veiligheid, comfort en productiviteit op de werkvloer. Of je nu in de bouw, logistiek, gezondheidszorg of een andere sector werkt, het dragen van de juiste schoenen kan het verschil maken tussen een veilige werkdag en een pijnlijke of zelfs gevaarlijke situatie. Maar hoe vind je de juiste werkschoenen? In deze blog helpen we je stap voor stap bij het maken van de juiste keuze.

1. Analyseer de Werkomgeving
De eerste stap bij het kiezen van werkschoenen is het analyseren van je werkomgeving. Elke werkomgeving brengt specifieke risico’s met zich mee, en je schoenen moeten daarop afgestemd zijn. Werk je bijvoorbeeld in een omgeving waar zware objecten kunnen vallen? Dan zijn schoenen met een stalen neus essentieel. Werk je in een natte of gladde omgeving? Dan is een antislipzool noodzakelijk. Het is belangrijk om precies te weten welke gevaren je kunt tegenkomen, zodat je schoenen kiest die je daartegen beschermen.

2. Kies de Juiste Veiligheidsnormering
Werkschoenen zijn onderverdeeld in verschillende veiligheidsnormeringen, zoals SB, S1, S2, S3, en meer. Deze normeringen geven aan welke bescherming de schoenen bieden:
• SB (Safety Basic): Basisbescherming met een stalen neus.
• S1:     Naast een stalen neus, antistatische eigenschappen en energieabsorptie in de hak.
• S1P:  S1-eigenschappen, plus een penetratiebestendige zool.
• S2:     S1-eigenschappen, plus waterafstotend bovenwerk.
• S3:     S2-eigenschappen, plus een penetratiebestendige zool en een antislipzool met profiel.
Kies de normering die past bij jouw werkomgeving. Werk je bijvoorbeeld in de bouw, dan zijn S3-schoenen vaak de beste keuze, omdat ze een breed scala aan bescherming bieden.

3. Let op Comfort en Pasvorm
Naast bescherming is comfort een belangrijk aspect van werkschoenen. Je zult ze immers vaak lange dagen dragen, en ongemakkelijke schoenen kunnen leiden tot vermoeidheid, blaren en zelfs langdurige voetproblemen. Let bij het passen van werkschoenen op de volgende punten:
• Pasvorm: De schoenen moeten goed aansluiten, zonder te knellen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor je tenen.
• Gewicht: Kies schoenen die niet te zwaar zijn, om vermoeidheid te voorkomen.
• Binnenzool: Een goede binnenzool biedt extra comfort en ondersteuning voor je voetboog.
• Ventilatie: Kies schoenen met ademende materialen om te voorkomen dat je voeten oververhit raken.
Probeer de schoenen altijd aan het einde van de dag te passen, wanneer je voeten iets gezwollen zijn, om de beste pasvorm te garanderen.

4. Denk aan Duurzaamheid
Werkschoenen moeten bestand zijn tegen de eisen van je werk. Kijk naar de materialen waarvan de schoenen zijn gemaakt en of ze geschikt zijn voor de omstandigheden waarin je werkt. Leer, rubber en synthetische materialen hebben allemaal hun eigen voordelen op het gebied van duurzaamheid en waterbestendigheid. Investeer in kwalitatief goede schoenen die langer meegaan, ook al is de initiële prijs iets hoger.

5. Overweeg Extra Beschermingskenmerken
Afhankelijk van je werk, zijn er mogelijk extra beschermingskenmerken die je nodig hebt. Denk aan:
• Hittebestendigheid: Voor werk in hete omgevingen.
• Waterdichtheid: Voor werk in zeer natte omgevingen.
• Chemische bestendigheid: Voor werk met gevaarlijke stoffen.
Zorg ervoor dat de schoenen die je kiest deze extra bescherming bieden als je werkomgeving daarom vraagt.

Professionele veiligheidsschoenen van de beste merken
Het vinden van de juiste werkschoenen is een proces dat begint met het begrijpen van je werkomgeving en de specifieke risico’s die daarbij horen. Door de juiste veiligheidsnormering te kiezen, te letten op comfort en pasvorm, en te denken aan duurzaamheid en eventuele extra beschermingskenmerken, kun je schoenen vinden die niet alleen je veiligheid garanderen, maar ook je algehele werkervaring verbeteren. Investeer in goede werkschoenen en zorg ervoor dat je elke dag met vertrouwen en comfort aan het werk kunt gaan.

Bij Workwear In Style vind je een uitgebalanceerd assortiment werkschoenen. Wij werken alleen met de beste merken zoals Sixton Peak, ToWorkFor, Walkmate en Totectors. Maak een afspraak voor een bezoek in onze centraal gelegen showroom op ’t Gouwe Park, nabij Gouda en gelegen tussen Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Spreek direct met een adviseur